RCPSNH-Logo-cmyk

Nieuwsbrief juni 2022

Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de ontwikkelingen op het gebied van de regionale en landelijke organisatie rondom prenatale screening. We vragen u deze brief aandachtig door te lezen. Wilt u een bepaald onderwerp terugzien in de volgende nieuwsbrief of heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen we dat graag. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 085 064 04 14 of per mail contact@rcpsnh.nl

In deze nieuwsbrief:

Landelijk nieuws

Algemeen

- Informatie over prenatale screening in Oekraïens en Russisch

Peridos

- Foute regels verwijderen door zorginstellingbeheerder

Eerste trimester SEO

- Afspraak tijdig aanvragen én inplannen
- Controleer standaard én direct elke aanvraag
- Counseling eerste trimester SEO: noem vaginale echo
- Opleiding tot eerste trimester SEO-echoscopist

Regionaal nieuws

- Gezamenlijke Regiobijeenkomst SPSAO en RCPSNH 17-6-2022: boeiend programma!
- Basiscursus counselen over prenatale screening d.d.18-11-2022

Agenda

Landelijk nieuws

Algemeen

Informatie over prenatale screening in Oekraïens en Russisch

Op pns.nl staan animatievideo’s over de NIPT en de 13 wekenecho en 20 wekenecho. De tekst in deze video’s is vertaald in Oekraïens en Russisch en staat op de website:
- Video over de NIPT | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)
- Video over de 13 wekenecho en 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Peridos

Foute regels verwijderen door zorginstellingbeheerder

Sinds de Peridos release van 18 mei jl. worden counseling- en tweede trimester SEO-gegevens automatisch verwerkt. Zorginstellingbeheerders hebben hierover in de week voorafgaand aan de release een e-mail gehad van het Regionaal Centrum. In deze mail staat beschreven hoe eventuele fouten in de aangeleverde gegevens kunnen worden ingezien en opgelost.
Ten onrechte staat in de handleiding ook beschreven dat zorginstellingbeheerders zelf foute regels uit Peridos kunnen verwijderen. Helaas is dit nog niet mogelijk. In de volgende Peridos release (verwacht juni 2022) krijgen zorginstellingbeheerders de bevoegdheid om foute regels te verwijderen. Excuses voor deze verwarring.

Eerste trimester SEO

Afspraak tijdig aanvragen én inplannen

Alleen als de zwangere toestemming heeft gegeven mee te doen aan de wetenschappelijke studie mag het eerste trimester SEO worden ingepland en uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat de counselor de aanvraag tijdig instuurt als bewijs van deze toestemming. Maar ook dat zwangeren niet te lang wachten met het maken van een afspraak voor het eerste trimester SEO. De termijn voor het laten uitvoeren van het eerste trimester SEO is krap en echocentra hebben te maken met volle spreekuren.
Verzoek aan counselors: we vragen u direct na de termijnecho de aanvraag voor het eerste trimester SEO naar Peridos te sturen en ook de zwangeren erop te wijzen dat ze op tijd (direct na de termijnecho) een afspraak hiervoor moeten maken.
ATD

Controleer standaard én direct elke aanvraag

Echocentra krijgen een eerste trimester SEO alleen uitbetaald als de counselor een aanvraag heeft gedaan in Peridos bij een termijn van uiterlijk 14+5 weken. Controles in Peridos laten zien dat er nog steeds verrichtingen zijn waarbij een (tijdige) aanvraag ontbreekt. Dat betekent dat de echo’s dus ook niet uitbetaald kunnen worden. Voor echocentra is dit uiteraard erg vervelend. Om dit te voorkomen, adviseren wij de echocentra om het controleren van de aanvraag standaard in het werkproces op te nemen: zo weet u tijdig of aanvraag van een eerste trimester SEO in Peridos staat.
- Wil een zwangere een afspraak maken? Check dan direct of de aanvraag in Peridos staat.
- Blijkt bij deze controle dat er geen aanvraag in Peridos staat? Dan is er nog tijd om hierover contact op te nemen met de counselingspraktijk.
- Een praktijkassistent kan deze controle ook doen. Vraag hiervoor de rol van ondersteunend zorgfunctionaris ETSEO aan bij uw Regionale Centrum als u dit nog niet heeft gedaan.
checklist

Counseling eerste trimester SEO: noem vaginale echo

Bij het eerste trimester SEO wordt relatief vaak een vaginale echo aangeboden. Dit gebeurt om het eerste trimester SEO optimaal te kunnen uitvoeren. In de praktijk merken echoscopisten dat maar weinig zwangeren ervan op de hoogte zijn dat ze bij de uitvoering van een eerste trimeter SEO een vaginale echo aangeboden kunnen krijgen.

Verzoek aan counselors: benoem deze mogelijkheid in het counselingsgesprek. Dan zijn zwangeren beter voorbereid op het onderzoek.

Opleiding tot eerste trimester SEO-echoscopist

In het najaar is er weer een mogelijkheid tot het volgen van de opleiding tot eerste trimester SEO-echoscopist. Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de opleiding zijn: een kwaliteitsovereenkomst voor het tweede trimester SEO, een voldoende kwaliteitsbeoordeling van de TTSEO-beelden en minimaal 500 TTSEO’s verricht voor de start van de opleiding. U kunt zich voor de opleiding aanmelden bij uw Regionaal Centrum.

Heeft u interesse in het volgen van de opleiding, maar voldoet u (nog) niet aan de gevraagde aantallen voor het TTSEO? Neem dan ook graag contact op met uw Regionaal Centrum.

De opleiding tot ETSEO-echoscopist bestaat uit:
Opleiding ETSEO

Regionaal nieuws

Gezamenlijke regiobijeenkomst SPSAO en RCPSNH

Datum: 17 juni 2022
Tijd: 13.00-18.00 uur
Locatie: Philharmonie Haarlem, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH, Haarlem.
Philharmonie
Zoals reeds aangekondigd bestaat de Prenatale Screening dit jaar 15 jaar en daar willen wij graag met u op proosten! Op 17 juni organiseren wij samen met het regionaal centrum SPSAO en het Amsterdam UMC een gezamenlijke regiobijeenkomst.

In samenwerking met de afdeling Prenatale Geneeskunde van Amsterdam UMC is er een mooi programma samengesteld met interessante sprekers en onderwerpen die in het teken staan van 15 jaar Prenatale Screening.

Het belooft een interessante en feestelijke middag te worden. Wij hopen dan ook op een grote opkomst!

Klik hier voor het programma en via deze link kunt u zich aanmelden.

Na afloop is er een borrel. Gezellig om elkaar weer live te kunnen ontmoeten!

Basiscursus counselen over prenatale screening d.d.18-11-2022

De basiscursus counseling prenatale screening is bedoeld voor zorgverleners/verloskundigen die willen gaan starten met counselen over prenatale screening, met uitzondering van zorgverleners die het afgelopen studiejaar zijn afgestudeerd aan een in Nederland erkende Verloskunde opleiding. Voor zorgverleners die > 1 jaar er tussenuit zijn geweest, kan de basiscursus als opfrisser gezien worden”.

De ochtendsessie bestaat uit presentaties met de volgende onderwerpen:
• Prenatale screeningstesten
• 1e en 2e trimester SEO
• Chromosomale afwijkingen en technieken
• Counseling in de praktijk
• Counselingprincipes

In de middag wordt er geoefend met professionele trainingsactrices. Cursisten kunnen desgewenst zelf casuïstiek inbrengen.

Kosten:
De kosten bedragen € 280,- per persoon incl. koffie/thee, fris en biologische lunch.
Meer info: Folder Basiscursus counselen over PNS dd 18-11-2022
Inschrijven:
U kunt zich hier inschrijven.

Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat waarmee u een kwaliteitsovereenkomst voor counseling kunt aanvragen bij het regionaal centrum.

Agenda

Agenda 220531
Volg ons ook op Instagram!
Logo Instagram
Email Marketing Powered by MailPoet