Basiscursus counselen

Het Amsterdam UMC heeft in samenwerking met de Verloskunde Academie Amsterdam regelmatig een basiscursus ‘Counseling Prenatale Screening’ opgezet. In deze cursus komen allerlei aspecten van counselen aan de orde. Tijdens de cursus Counseling Prenatale Screening (CPS) leert u op een adequate manier de zwangere te ondersteunen bij de keuzes voor en de gevolgen van prenatale screening op downsyndroom, trisomie 13 en 18 (combinatietest en NIPT) en op neurale buisdefecten (Structureel Echoscopisch Onderzoek). Daarnaast wordt u geinformeerd over de laatste ontwikkelingen en stand van zaken met betrekking tot prenatale screening.

Programma

De ochtendsessie bestaat uit presentaties met de volgende onderwerpen:
• Prenatale screeningstesten (inclusief NIPT)
• SEO/NT en praktische informatie
• Chromosomale afwijkingen en technieken
• Counseling in de praktijk
• Counselingprincipes

In de middag wordt er geoefend met professionele trainingsactrices. De cursisten kunnen desgewenst zelf casuïstiek inbrengen die in de vorm van rollenspelen wordt geoefend.

Voor wie?

De Basiscursus Counseling Prenatale Screening is bedoeld voor zorgverleners die willen gaan counselen en niet eerder een basiscursus prenatale screening hebben gevolgd, of deze tijdens de initiële opleiding niet aangeboden hebben gekregen.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 280,- per persoon inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en lunch. Voor interne deelnemers bedragen de kosten € 260,-. De cursus is geaccrediteerd door de KNOV (6 punten). Na afloop van de cursus ontvangt de deelnemer een certificaat.

Nascholingseisen counselors 2019-2020

U kunt de eisen die gesteld zijn voor de bijscholingsronde 2019-2020 vinden op de website van het RIVM. Per 1 november zijn de kwaliteitseisen voor de nascholingsronde 2019-2020 aangepast:

Aangepaste kwaliteitseisen counseling prenatale screening – november 2019

 

Presentaties

Casuïstiekbespreking 17 mei 2021

Syndroom van Turner
Regio casuïstiek niet-anders gezien
Casuïstiekbespreking 17 mei 2021
Longitudinaal onderzoek van perinatale cavum veli interpositi
NEK-Studie

Presentaties van eerdere nascholingen kunt u terugvinden op de archiefpagina.

Downloads